> Nacházíte se zde: Úvod

Shiitake a účinky na cholesterol

28.06.2018

Medicinální houba shiitake, kterou známe i pod názvem houževnatec jedlý (Lentinus edodes) je využíván nejen tradiční čínskou medicínou. Účinky shiitake na zdraví zkoumá i klasická medicína. Kromě schopnosti posílit organismus, má houba shiitake i další užitečné vlastnosti jako je vliv na cholesterol.

Houževnatec jedlý je domovinou v jihovýchodní Asii. Je charakteristický svým hnědým a šupinatým kloboukem. Shiitake (nebo také šiitake) se nevyužívá jen pro účinky na zdraví, ale i jako součást asijských jídel.

Význam cholesterolu

Cholesterol napomáhá tělu zpracovávat tuky a je nutný pro tvorbu buněčných membrán, hormonů, ale i vitamínu D. Přestože má pro lidský organismus obrovský význam, je třeba ho udržovat v normálních hladinách.

Přitom rozlišujeme: LDL „špatný” cholesterol a HDL „dobrý” cholesterol

  • Snížená koncentrace HDL (muži) má být pod 1,00 mmo/l.
  • Snížená koncentrace HDL (ženy) má být nad 1,3 mmol/l.
  • Zvýšená koncentrace LDL cholesterolu má být nad 3,00 mmol/l.
  • Zjišťují se také hodnoty celkového cholesterolu v krvi, což je 4,7 - 5,0 mmol/l.

Příčiny vysokého cholesterolu

Příčiny vysokého cholesterolu mají souvislost se stravováním a životním stylem. Ať už je to strava plná živočišných tuků a rafinovaných cukrů, nedostatek vlákniny nebo nadváha a málo pohybu. Určitý vliv mají také genetické dispozice, zdravotní stav, ale i alkohol nebo kouření.

Jestliže jsou hodnoty LDL cholesterolu vysoké, dostává se do stěn cév a ucpává je. Vytváří se zánět, cévy křehnou a snižuje se jejich elasticita (tvrdnou). Krev pak hůře proudí, mohou vznikat sraženiny. Když se utrhnou a ucpou cévy v srdci, mozku nebo v plicích, může dojít ke smrti.
Stav cholesterolu se tedy skutečně nevyplatí podceňovat.

HDL nebo také „hodný“ cholesterol z krevního oběhu odstraňuje nadbytečný cholesterol včetně plaku.

Shiitake a cholesterol

Vysoká hladina cholesterolu v krvi patří mezi poměrně časté zdravotní problémy a může souviset se závažnými nemocemi, jako je třeba arterioskleróza nebo mrtvice. Stejně jako ostatní medicinální houby, i shiitake je předmětem různých pokusů a klinických studií. Velmi pozitivním zjištěním proto byl fakt, že shiitake obsahuje látku, která způsobuje významný pokles cholesterolu v krvi. Jedná se o aminokyselinu eritadenin. Bylo dokázáno, že když se konzumuje i se zbývajícími složkami houby, působí mnohem lépe.

Při klinickém testování na myších se prokázalo, že eritadenin a beta-glukany (rozpustná forma vlákniny) v shiitake snižují hladinu cholesterolu. Vědci předpokládají, že beta-glukan se v krevním řečišti prolíná s absorpcí cholesterolu. Eritadenin může snížit určité hladiny lipidů tak, že změní způsob jejich tvorby v játrech.

Klinické studie byly provedeny i na lidech. Zjistilo se, že dobrovolníci po konzumaci 9 g sušených shiitake denně měli sníženou hladinu cholesterolu o 7-10 % a řadě osob nad 60 let poklesl cholesterol o 9-12 % po 7 dnech konzumace čerstvých hub shiitake (zhruba 9 g sušených hub denně). Zdroj: Encyclopedia of Dietary Suplements, Paul M. Coates,Marc Blackman, Marc R. Blackman, Gordon M. Cragg, Mark Levine, Jeffrey D. White, Joel Moss, Mark A. Levine, 2004

Je zřejmé, že houby shiitake mají potenciál prospět při zvládání stavu cholesterolu. Proto je možné zvážit, případně konzultovat jejich konzumaci s lékařem.

zpět